Slagtekvalitet

Slagtekvalitet - SEGES Projektsitet

Projektet 'Slagtekvalitet' inkluderer aktiviteter indenfor nedenstående to områder:

Screening af androstenon

Med udgangspunkt i den viden, der eksisterer i dag, er det kun muligt at reducere hangrises androstenonindhold enten ved at slagte hangrise ved lav vægt eller ved hjælp af avlsarbejdet.

Aktivitet 1. Endelig rapportering af forsøg med hangrise, hvor der flere gange i vækstforløbet blev udtaget spækbiopsier og blodprøver på levende grise i vækstintervallet fra 60 til 120 kg (med 10 kg’s interval).

Aktivitet 2. Rapportering Der testes hangriselugt i krydsninger af Pietrain*LY og Duroc*LY, der produceres i et andet projekt. Der analyseres for skatol, indol, androstenon, og der gennemføres Human nose bedømmelse.

Aktivitet 3. Fortsat viden indsamling og formidling. Viden vedrørende avl, fodring, management, staldindretning, miljø, brug af Improvac osv. indhentes ved litteraturgennemgang, og deltagelse i konferencer og netværksgrupper nationalt og internationalt. Målet er at være ajour med den nyeste forskning og evt. at kunne etablere netværk og samarbejde nationalt og internationalt.

 

Hangriselugt-analyser

 Internationale publikationer indikerer, at sorteringsgrænser, frasorteringsprocenter og forbrugeraccept varierer mellem lande, som følge af forskelle mellem laboratorier og analysemetoder, og ikke som følge af forskelle i forsøgsrespons. Der eksisterer p.t. ikke viden om sammenhængen mellem de forskellige analysemetoder.

I dette projekt indsamles viden om de forskellige analysemetoder samt oparbejdes et netværk blandt dem, der arbejder indenfor dette felt i Europa/verden. Desuden skal der anvendes midler til at gennemføre ringtest blandt de laboratorier, der udbyder analyse af hangriselugt med forskellige metoder. Dette for at sikre, at de resultater, VSP producerer, har samme kvalitet og konklusion uanset, hvem der har udført analyserne. Der skal opnås kendskab til, hvilke analysemetoder, der eksisterer, deres anvendelsesværdi og kontrol mellem laboratorier for at sikre kvaliteten i forskningsarbejde med hangrise og for at skaffe viden omkring de analysemetoder, der i dag udbydes og forskes i.

Aktiviteten indeholder fortsættelsen af en ringtest samt yderligere kendskab til laboratorier og metoder i Danmark.

IPEMA 2017
Kongres for Svineproducenter 2017
Udvalget for hangrise & kastration
Fagligt Nyt 2017
SuSi Prag, 2017
Androstenonindhold i spæk blev ikke reduceret når hangrise blev fodret med aktivt kul i 14 dage før slagtning. Indholdet af androstenon i den levende gris steg de sidste 14 dage før slagtning, uanset om de fik 5 pct. aktivt kul i foderet eller ej.
Androstenon i spæk fra hangrise stiger med stigende levendevægt. Forsøg viser, at der er god sammenhæng mellem målinger af androstenon for den enkelte gris ved 60, 70, 80, 90, 100, 110 og120 kg levendevægt og ved slagtning.
Anmærkninger ved slagtning blev i højere grad observeret hos grise fra besætninger med produktion af hangrise end hos grise fra besætninger med produktion af galte. Særligt havde hangrisene flere bylder i forparten og på midterstykket.

© 2021 - SEGES Projektsitet